احتمال همکاری آمریکا، اسرائیل و عربستان در ترور شهید فخری زاده بسیار بالاست-راهبرد معاصر
عملیات شهادت طلبانه در قلب تل‌آویو + واکنش گروه‌های مقاومت  مصر: در مرحله نخست ۳۳ زندانی اسرائیلی در مقابل ۱۸۹۰ اسیر فلسطین آزاد می‌شوند دبیر کل سازمان ملل: آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان همچنان پابرجاست، اما شکننده است سازمان امنیت سعودی: کشور در معرض توطئه قرار دارد وقوع انفجار‌های بزرگی «ایلات» را به لرزه درآورد پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم السیسی با خلیفه حفتر دیدار کرد روس‌اتم: مذاکرات با ایران درباره احداث یک نیروگاه اتمی جدید به‌زودی آغاز می‌شود توافق اربیل و سلیمانیه برای تشکیل دولت اقلیم کردستان عراق جزئیات آزادی اسرای عضو گروه‌های مبارز فلسطینی در مرحله اول پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم
عبدالرضا فرجی راد، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگو با راهبرد معاصر مطرح کرد:

احتمال همکاری آمریکا، اسرائیل و عربستان در ترور شهید فخری زاده بسیار بالاست

ترامپ سعی دارد تا در مدت دو ماهه باقیمانده ضرباتی به ایران وارد آورد تا عملا شانسی برای احیای برجام نماند. بنابراین تصور این است که همکاری مخفیانه جدیدی بین آمریکا و اسرائیل و عربستان در گرفته است. ملاقات اخیر سران عربستان با اسرائیلی ها نشان از حرکاتی با مدیریت نتانیاهو دارد تا هم از نظر هسته ای ضرباتی به ایران بزنند و هم وضعیت را منقلب کنند تا درگیری ایجاد شود و بر این اساس فعالیت های هسته ای ایران به عقب بیفتد.
عبدالرضا فرجی راد؛ تحلیلگر مسائل بین الملل
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۰ - ۱۲ آذر ۱۳۹۹ - 2020 December 02
کد خبر: ۶۸۶۰۰

امنیت ملی ایران و شصت روز پر التهاب پیش رو

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ هفتمین دانشمند برجسته کشور ترور شد ان هم در روزهای باقی مانده به اتمام دروه ریاست جمهوری دونالد ترامپ. گرچه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از قبل چراغ سبزی از این ترور نشان داده بود و ترور صورت گرفته از جانب رژیم صهیونیستی را نیز رد نکرد. خیلی ها براین باور هستند که ترور صورت گرفته برای سخت کردن کار بایدن در بازگشت به برجام است و همه جوره ترامپ و بنیامین نتانیاهو و حتی سعودی ها می خواهند بازگشتی به برجام صورت نگیرد. در همین باره خبرنگار راهبرد معاصر با عبدالرضا فرجی راد استاد ژئوپلتیک و سفیر سابق در ژنو به گفت و گو پرداخته است:

 

ارزیابی شما از ترور اخیر چیست؟

از زمانی که ترامپ از رقیب خود شکست خورد و قطعی شد که باید کاخ سفید را ترک کند و موفق نشدند استراتژی خود را در قبال ایران که حذف همه تحولات هسته ای بود به ثمر برسانند و به شکست مشترکی بین کاخ سفید و تل آویو و ریاض رسیدند، سعی می شود در مدت دو ماهه باقیمانده ضرباتی به ایران زده شود که دیگر نتواند به برجام برگردد یعنی اوضاع را پر آشوب کنند و منطقه را هیجانی کنند تا رییس جمهور بعدی آمریکا نتواند در قبال توافق برجام حرکتی داشته باشد. دموکرات ها برجام را به نتیجه رسانده بودند و اعتبار آنان روی برجام است و ترامپ و تیم او در تلاش هستند تا مانع از بازگشت دموکرات ها به برجام شوند. موضع گیری های برخی از اعضای تیم بایدن در رابطه با این ترور نشان می دهد این تحلیل تا حدودی درست است. بنابراین تصور این است که همکاری مخفیانه جدیدی بین آمریکا و اسرائیل و عربستان درگرفته است. ملاقات اخیر سران عربستان با اسرائیلی ها نشان از حرکاتی با مدیریت نتانیاهو دارد تا هم از نظر هسته ای ضرباتی به ایران بزنند و هم وضعیت را منقلب کنند تا درگیری ایجاد شود و بر این اساس فعالیت های هسته ای ایران به عقب بیفتد. تصور من این است که چنین هدفی دنبال می شود و فقط به مساله شهادت منجر نمی شود و مسائل دیگری وجود دارد و شما شاهد این بودید که در چند روز گذشته چه اتفاقاتی در سوریه رخ داده است. پمپئو و نتانیاهو قبل از این اتفاق هم نقل قول هایی داشتند که همه نشان می دهد اقداماتی برای 50 روز آینده در نظر گرفته شده و ما باید نسبت به این اتفاقات هشیار باشیم.

 

بسیاری دستگاه دیپلماسی و دستگاه اطلاعاتی کشور را مقصر قلمداد می کند. نظر شما چیست؟

من کلمه مقصر را کلمه خوبی نمی دانم وظیفه دستگاه دیپلماسی کشور مشخص است هر چه وظیفه این دستگاه است انجام داده شده است در مورد دستگاه های اطلاعاتی نیز باید گفت این نهادها تلاش خود را می کنند ولی ما دشمن کم نداریم. ما در شمال و جنوب و غرب و شرق شاهد نفوذ اسرائیل هستیم و همچینن عرب های خلیج فارس که پول خرج می کنند. نیرو های اطلاعاتی ما نیز توانایی هایی دارند، در این شرایط اتفاقاتی رخ می دهد که نباید رخ بدهند. شهادت سردار سلیمانی از همین دست موارد بود و ما باید سر بزنگاه ها متوجه می شدیم. وقتی مخالفین عراقی با سفارت امریکا مشکل پیدا کرده اند یا بخشی از سفارت را آتش زدند ایران باید مطلع تر و قوی تر عمل می کرد. باید موارد ضروری را رعایت کنیم خصوصا در مورد شخصیت های مهم کشور نمی توان کار حفاظت را با یکی دو محافظ تمام شده دانست. وقتی دریایی از دلار عربستان و امکانات اسرائیل و آمریکا پای این کار ریخته شده ایران باید دقت بیشتری داشته باشد.


پاسخ ایران در خصوص این جنایت چگونه خواهد بود؟

امروز پاسخ نظامی در منطقه جواب نمی دهد. آنها شرایط خود را برای پاسخ نظامی ایران فراهم کرده اند باید در این مساله دقت بیشتری کرد و وارد عمق مساله شد حتما باید انتقام گرفته شود در غیر این صورت تصور می کنند در ایران می توان به راحتی هر گونه اقدام امنیتی را صورت داد و برخوردی ندید. ایران باید تمرکز کند و بررسی داشته باشد و عاملان و مقصران اصلی را به سزای اعمال خود برساند. این پرونده ظرف یکی دو روز به پاسخ نمی رسد و شاید شش ماه طول بکشد تا جواب بدهد. کار اطلاعاتی لازم است و باید ظریف و دقیق انجام شود تا نتیجه مستدلی گرفت.


ما دانشمندان ایرانی زیادی را به دلیل ترور از دست داده ایم آیا امکان تکرار این حادثه وجود دارد؟ مساله نفوذی ها چطور قابل بررسی است؟

بخش اطلاعاتی ما باید به طور یکپارچه و هماهنگ عمل کند. ما باید باور کنیم که تمرکز اطلاعاتی روی ایران بسیار زیاد است و همکاری شدیدی وجود دارد. نباید فکر کنیم فقط اسرائیل و عربستان و آمریکا این کار را می کنند، در حاشیه این کشورها نیز دایره ای وجود دارد که این همکاری ها را با آنها دارند و رفت و آمد در ایران زیاد است فقط از مرزهای شرقی ما روزانه هزاران نفر به صورت قاچاق رفت و آمد می کنند. تروریست هایی که در آبسرد به ترور اقدام کردند شاید از همین مناطق ورود کرده یا فرار می کنند. ابتدا باید کمی به قوانین پرداخت، اگر قوانین متناسبی نداریم قانون گذاری کنیم و اگر قوانین وجود دارند باید اجرای آنها تضمین شود تا به کسی ظلم نشود. ما به همسایگان خود علاقمندیم ولی ضمن اینکه باید فعالیت های مردمی و توریستی و مذهبی خود را گسترش بدهیم باید مرزهای غیر قانونی خود را نیز کنترل کنیم. برخی از کشورهایی که در شمال ایران قرار دارند همکاری دارند و این باعث می شود به چنین کشورهایی اخطار جدی بدهیم ایران با کسی شوخی ندارد. ایران باید رودربایستی را کنار بگذارد و سیاست های داخلی را با هماهنگی بیشتری به ثمر برسانیم باید از مردم در این مسیر استفاده کرد. باید مردم را آموزش داد و هشیار کرد. در کشورهای اروپایی این آموزش ها به مردم داده شده است اگر در سوییس یک نفر از چراغ قرمز رد شود 4 نفر به دولت گزارش می دهند. لذا باید با مردم رفتاری داشت و اعتماد مردم را جلب کرد و با هر نگرشی آنها را نسبت به امنیت ملی حساس کرد. هدف دشمنان ما از جمله اسرائیل و عرب های خلیج فارس تجزیه ایران است آنها ایرانی کوچک و ضعیف می خواهند. بنابراین باید حواسمان را جمع کنیم و مردم را نسبت به کشور هشیار کنیم و از این هشیاری مردمی برای منافع ملی استفاده کنیم.

 

ارسال نظر